Időpontfoglalás

Címünk:
Aszód Kossuth Lajos utca. 63

Hívjon minket
+36-30-511-1169

Szolgáltatásaink

Szemész szakorvosi vizsgálat

A vizsgálat során szemész szakorvosunk konzultáció keretében megismeri az Ön aktuális panaszait és elvégzi a szükséges vizsgálatokat a rendelőnkben. Természetesen a vizsgálat egyik első része a szem fénytörési hibáinak meghatározása (a távoli, illetve közeli látás korrekciójához szükséges szemüveg dioptria-értékeinek meghatározása). Fontos alapvizsgálat, amely rámutathat esetleges szemészeti betegség valószínűségére, valamint utalhat más egészségügyi problémára is.

Amennyiben a szemüvegfelíráson kívül szemészeti szakellátás szükséges, vállaljuk pácienseink teljeskörű szemészeti vizsgálatát és gondozását is.

Szemészeti szakellátás akut és krónikus betegek részére

AKUT ellátás:
Hirtelen fellépő szemészeti problémák esetében forduljon hozzánk bizalommal.

Rendelőnkben az alábbi akut panaszokkal érkező pácienseinket látjuk el - kapacitásunk függvényében (kérjük minden esetben egyeztessen velünk előzőleg telefonon!):

 • hirtelen fellépő szemfájdalom, szemvörösség, szemviszketés, idegentest-érzés, szemváladékozás
 • hirtelen fellépő látásromlás
 • szem bármely területén tapasztalt akut elváltozás

KRÓNIKUS ellátás:
Pácienseink szemészeti betegségeinek folyamatos gondozását tartjuk az egyik fő feladatunknak. Gondozott pácienseink állandóan fennálló és folyamatos kontrollt igénylő szemészeti betegségeinek nyomon követését biztosítják a rendelőnkben található kiváló műszereink (Látótér, OCT), amelyek segítségével a legtöbb esetben Önnek nem szükséges állami szakrendelőt, illetve kórházat felkeresnie.

Glaucoma szemészeti gondozás

A glaucoma (zöldhályog) oka a szem belső nyomásának fokozódása, amely károsodást okoz a látóidegben. A látóideg folyamatos sérülése a látás elvesztéséhez vezethet. A glaukóma a vakság második leggyakoribb oka, és elsősorban 60 éves kor felett fordul elő, azonban 40 éves kor felett is gyakori az előfordulása.

Legfontosabb a betegség korai diagnosztizálása, hogy minél előbb elkezdődjön a megfelelő kezelés, amellyel akár műtét nélkül, vényköteles szemcseppek megfelelő és folyamatos használatával ellenőrzés alatt tartható a betegség.

Várjuk pácienseinket szemorvosi vizsgálatunk keretében ezen szűrővizsgálatra, valamint a már diagnosztizált betegség esetén teljeskörű gondozásra (látótér vizsgálat, OCT látóideg rostsűrűség vizsgálat).

Diabetes szemészeti gondozás

A cukorbetegség hazánkban a lakosság közel 10%-át érinti, azonban sokaknak van szüksége diagnosztizált cukorbetegként is a pontos tájékoztatásra a cukorbetegség okozta szembetegségekről, melyben pácienseink rendelkezésére állunk.

A legismertebb elváltozás diabéteszes retinopátia, mely során a cukorbeteg szemének retináján (látóhártyán) megjelenő értágulatok már a korábban meggyengült érfalakat jelzik. A következő stádiumban a kisebb és nagyobb erek is elpattanhatnak, így azok vérzéseket okozva a látóhártyán, már végleges látáskárosodáshoz vezethetnek.

A későbbi stádiumokban egyéb elváltozások léphetnek fel, súlyos és végleges látásvesztést okozva.

A szemfenéken kívül egyéb területeken is gyakran okoz szemészeti elváltozásokat a cukorbetegség. Ezek:

 • visszatérő árpa
 • szaruhártyafekély
 • glaukóma (zöldhályog)
 • katarakta (szürkehályog)
 • látóideg sorvadása
 • szemmozgás-zavarok
 • pupilla működési zavarai

Várjuk cukorbeteg pácienseinket szemorvosi vizsgálatunkon, mely során kiemelt figyelmet fordítunk a fent leírt betegségek diagnosztizálására és kezelésére. Korábban diagnosztizált betegség esetén vállaljuk teljeskörű gondozásukat.

Időskori macula degeneráció (AMD) gondozás

A szemfenéken található macula (sárgafolt) elfajulása az ötven év feletti lakosság egyhatodát érinti, de ami ennél fontosabb, hogy a Magyarországon az összes vakság egy negyedéért ez a betegség felelős. Mivel kezdetben nem okoz panaszt, sokszor csak a szemüvegfelírás alkalmával derül rá fény, majd ezután rendeljük el a diagnosztikai vizsgálatot, amelyre rendelőnkben kerül sor (lásd szemfenéki diagnosztika: Optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat) .

Várjuk pácienseinket szemorvosi vizsgálatunk keretében ezen szűrővizsgálatra, valamint már diagnosztizált betegség esetén teljeskörű gondozásra.

Szemfenéki diagnosztika

Optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat: Alapja a hullámvisszaverődés elvén nyugszik. Infravörös lézersugár verődik vissza az ideghártya (retina) felszínéről, amelyet egy referenciasugárral hasonlítunk össze. A vizsgálat során a páciensnek egy gépbe kell nézni pár másodpercig, az egész eljárás teljesen fájdalommentes. A retináról és a felette elhelyezkedő képletekről nagy nagyítású, részletes keresztmetszeti képet kapunk, amely tökéletes diagnosztikus lehetőséget nyújt a látóideghártyán lévő macula (éleslátás helye) és a papilla (látóidegfő) betegségeinek feltárására.

Lehetőség van ezen kívül - egy speciális lencse felhelyezésével - a szem elülső részeinek vizsgálatára is. Ilyen vizsgálat például a szaruhártya vastagság mérése, de lehetőség van a szem elülső részének pontos anatómiai feltérképezése is.

Látótér (periméter) vizsgálatok

Szemészeti szakellátásunk során elrendelt látótérvizsgálatot rendelőnkben végezzük. A vizsgálatot svájci gyártmányú Octopus 300 típusú automata periméterrel végezzük, mely a glaukóma betegek vizsgálati protokolljának egyik világszerte elfogadott műszere. A fájdalommentes vizsgálat során a páciens feladata, hogy jelezze gombnyomással az érzékelt fénypontokat. A műszer kiértékeli az adatokat, amelyek szemész szakorvosunk számára segít a glaukóma stádiumainak felismerésében, ezen belül a korai diagnózisban.

A látótér vizsgálata a glaukómán kívül számos szemészeti elváltozás diagnosztizálásában elengedhetetlen. Ezek közé tartoznak, többek között:

 • látóideget érintő gyulladás (sclerosis multiplex)
 • éleslátás helyének elváltozásai
 • szem keringési zavarai
 • öröklött betegségek (Retinitis pigmentosa)
 • illetve bizonyos agyi folyamatok feltérképezésében (hypophysis adenoma)

Ezen kívül igen fontos, és nélkülözhetetlen vizsgálat a “hivatásos gépjárművezetői engedély” megszerzési és meghosszabbítási engedélyezési eljárásában is.

Gyermekek szemészeti szűrővizsgálata

Gyermekek vizsgálatát 3 éves kortól vállaljuk , valamint rövidlátó (“mínuszos” szemüveget viselő) gyermekek szemészeti gondozását is ellátjuk. A vizsgálat részei: fénytörés meghatározása, a látásélesség felvétele, a térlátás vizsgálata, a szemmozgás zavarok szűrése, mind a szem elülső, mind hátsó részének vizsgálata réslámpával.

Színlátás vizsgálat Colorlite rendszerrel, színtévesztés korrigálása

A mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt ún. Ishihara teszttel kezdjük. (“pöttyös” ábrák) Majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüvegtípus hatását kipróbáljuk, és amelyik a legjobb eredményt adja, azzal ismét megnézzük az Ishihara tesztet.

Ezen idő alatt kipróbáljuk a színlátást korrigáló szemüvegeket is, és megvizsgáljuk, mennyire javítják a színlátást. A vizsgálat időtartama min. másfél óra.

Szemészorvosi sportalkalmassági és munkaalkalmassági (gépjármű vezetői engedély is) szemészeti vizsgálatok

Sportorvosi szemészeti vizsgálat: Hazánkban sportegyesületi (“leigazolt”) tagként versenyezni kizárólag érvényes sportorvosi alkalmassági szűrővizsgálattal lehetséges. Sok sportág esetén kötelező szemészeti szűrővizsgálaton részt venni. A teljesség igénye nélkül néhány ezen sportágak közül: birkózás, box (általában közvetlen testi kontaktussal járó küzdő-sportok), fallabda, kézilabda, röplabda, kosárlabda, labdarúgás (labdajátékok), íjászat, sportlövészet stb.

Várjuk pácienseinket teljeskörű szemészorvosi sportalkalmassági vizsgálatunkra.

Munkaalkalmassági vizsgálat: „Beutalás képernyő előtti munkavégzéshez kapcsolódó szemészeti szakvizsgálatra”. A foglalkozás egészségügyi vizsgálat során felmerülő szemészeti szakvizsgálatot indokolttá tevő látórendszeri panasz miatt, illetve ha a foglalkoztatott napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, az üzemorvos időszakosan szemészeti szakvizsgálatot rendelhet el. Ennek során elsősorban a látásélesség (mind a távoli, mind a közeli) meghatározása történik, a megfelelő korrekció megállapításával együtt. Nem megfelelő látásélesség esetén teljeskörű szemészeti vizsgálat történik, az esetlegesen fennálló betegségek megállapítása céljából.

Gépjármű vezetői engedély-alkalmassági vizsgálat: Első gépjármű vezetői engedély megszerzésének ill. meglévő engedély meghosszabbításának alapvető feltétele a kielégítő látás megléte. Ezt a vizsgálatot először a vezetői engedély egészségügyi alkalmassági vizsgálat keretében kerül sor a páciens háziorvosánál. Amennyiben a háziorvos a látásélesség felvételénél nem tartja kielégítőnek a páciens látásélességét, javasolja szemész szakorvosi felülvizsgálatot.

A szakorvosi vizsgálaton különös figyelmet fordítunk:

 • látásélesség
 • szem fénytörési hibáinak megállapítása
 • színtévesztés
 • szemkáprázás
 • látótér zavarai
 • szürkületi látás
 • csökkent kontrasztérzékenység
 • kettős-látás
 • vezetésbiztonságot veszélyeztető egyéb látászavarok

“Hivatásos gépjárművezetői engedély” érvényesítése / meghosszabbítása esetén jogszabályi előírás látótér vizsgálatának elvégzése!

Kérdés esetén hívjon minket a
+36-30-511-1169 telefonszámon